Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 15 november 2018

Vecka 46


Veckans bokstav F. Många finurligt uttänkta saker på bokstavsbordet.


Vi har pratat om vad en bra kompis är. Vi listade upp vilka egenskaper en bra kompis har. Sen ritade  de sin kompis och senare i veckan skrev de korta meningar med hjälp av ordbilderna "min" och "kompis".



På matten har vi tränat på att skriva siffrorna rätt och fint. De arbetade med sin axelkompis. Först gick vi gemensamt igenom hur siffran skulle skrivas rätt. Sen skrev de det finaste de kunde på en rad på rutpappret. Därefter ringade de in de tre finaste siffrorna de själv tycket. De bytte sen papper med sin axelkompis. Axelkompisen ringade in den finaste hen tycket och motiverade varför t.ex "för att den var rak, på rätt håll, hade fin form ..."

De ansträngde sig och skrev verkligen fint.


Vidare har vi tränat på talkamrater. Det gjorde vi genom att åter arbeta med sin axelkompis. De hade t.ex sju kapsyler. Den ene skulle blunda medan den andre gömde några kapsyler i muggen. Resten låg utanför. De fick titta och säga hur många som var gömda. När de hade gjort detta ett antal gånger började de komma ihåg talkamraterna.



I vårt fågeltema började vi med att ta reda på vad de visste om fåglar. De fick var sin mini-withe-board. Där fick de skriva eller rita vad de visste. 




Sen fick de berätta först för sin axelkompis vad de hade ritat eller skrivit och därefter berätta för den som sitter mitt emot.









Det var fantastiskt fina texter och bilder så vi lyfte det i helklass också. Nästan lite synd att sudda ut det igen.


Efter att ha tittat på en film om fåglar och all deras förkunskap så skapade vi en faktaplansch. 


Det finns många fåglar. Några av de vanligaste fåglarna försöker vi lära oss. Innan vi gjorde denna övning hade vi tittat på en film och en powerpoint om olika fåglar. Jag satte upp en plansch med fåglar på tavlan. Vi gjorde sen en KL övning som heter "Hör vi ihop". Hälften av barnen fick en fågel. De andra fick namnet på fågeln. De gick runt. När de mötte en kamrat gjorde de high five och jämförde om deras fågel och ord hörde ihop. Till sin hjälp hade de planschen. De var duktiga och hittade snabbt varandra. De fåglar som var lite kluriga fick de en bra diskussion kring. Härligt att höra hur aktiva och fokuserade de var på övningen. Här övade de både läsning och fågelarter.



För att träna fågelns olika delar med ämnesspecifika ord så skapade de sina fåglar utifrån olika kroppsdelar som de klistrade ihop. En härlig färgglad samling.


Nästa veckas bokstav är...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar