Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 24 januari 2019

Vecka 4

Veckans bokstav är Ä. Ägg, äggkartonger, äpplen, ängel m.m.


Vi tränar och tränar på att läsa. I veckan gick vi ned till förskoleklassen och läste för dem. Det var pirrigt och spännande.
 

I vårt vattentema har vi pratat om hela världens vatten. Hur mycket vatten finns det på jorden? Hur mycket är land och hur mycket är vatten? Varför kallas jorden för den blå planeten? Vad kan vi ha vatten till? Vad heter världshaven?

Här listar de ut vad världshaven heter och skriver in det på en egen karta. Vi passade på att skriva in världsdelarna också.


I en gemensam uppgift fick de rita hur mycket jordens landmassa och vatten de trodde det skulle bli om man hade kunnat hälla det i en hink.


De hade en ganska bra uppfattning. När vi startade upp arbetet så fick de säga vad de tänkte på när de hörde ordet vatten. Det ser ni på tavlan bredvid hinkarna.

Sen funderade vi på hur allt vatten som finns på jorden är fördelat i hav (saltvatten), ytvatten så som sjöar, åar och bäckar (sötvatten), glaciärer, grundvatten och i atmosfären. Vi satte upp hinkar som symboliserar på vilka olika sätt vi har vatten. En hink med 10 l vatten symboliserade allt vatten på jorden. Vi tog en droppe av vattnet och hällde i atmosfärhinken, ett kryddmått till ytvattenhinken, sex matskedar till grundvattenhinken, 14 matskedar till glaciärhinken och kvar var 9, 7 l vatten som är saltvatten, havet. Vi konstaterade att det är inte mycket vatten av jordens vatten som är drickbart.







På dörren in till klassrummet sätter vi upp vad det vi lär oss denna vecka... 

...och nästa veckas bokstav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar