Kul att kunna

Kul att kunna

söndag 18 september 2011

Veckobrev v 38

I veckan som har gått har vi arbetat med ”Vi läser” och tränat på att bygga meningar med stor bokstav i början och punkt i slutet. I torsdags läste de upp läxan och de hade övat flitigt denna vecka också. Hjälp era barn med att få med sig boken på torsdagar. Det har kommit flera saker till s bordet. Det ser riktigt trevligt ut. I fredags gjorde barnen en fin svan med vingar som var gjorda av deras händer. Bild på den kommer på bloggen.

I matten har vi arbetat med siffrorna och talraden 0-10. Barnen har fått lägga olika figurer med mosaikbitarna. Det innebär att ex. talet tre, då har de tre bitar som de lägger olika figurer med och ritar av. Detta gör vi för att få en känsla för talet i bildform och i förlängningen underlättar det när de gör räkneoperationer. De ser då mönster på hur ett tal kan delas upp och att ett antal kuber kan anta olika former.

Vi var ute och plockade rönnbär och gjorde en fin rönnbärstakkrona och fina fönsterdekorationer (se bloggen).

Tack för ett revligt föräldramöte!

Skoljoggen gick bra. Barnen var flitiga och sprang/gick 92 km tillsammans. Det är helt fantastiskt. Det är i snitt 5,4 km per barn.

På tisdag ska vi i F-2b på utflykt till Lomma skog. Barnen ska ha med sig matsäck, vi äter inte lunch på skolan men är tillbaka när skolan slutar så mellanmål får de som vanligt. I övrigt är det som vanligt varma och tåliga kläder, regnkläder, stövlar, något att sitta på. Drickat ska vara i plastflaskor.

Kör Denna vecka är sista gången alla barn går på kör. Valet de kan göra är att vara med på kör hela terminen eller delta i olika aktiviteter i klassrummet som matteaktiviteter, drama och något för fingermotoriken. De tre alternativen till kör kan man inte välja mellan utan de som väljer bort kören kommer att få göra dessa tre saker. Nytt val görs efter jul. Detta är Elevens val.

I veckan som kommer nu har vi som mål.
  • Läs- och skrivutveckling Vi arbetar med bokstaven O. Ta gärna med något som börjar på bokstaven O till vårt bokstavsbord. Månkemire kommer att berätta om bokstaven O och vi ska träna på att skriva den fint. Ta med en gammal slips så ska Gundela och barnen göra något fint av den till bokstaven o. I ”Vi läser” kommer vi att arbeta mer med O och att sätta ihop meningar med ordbilderna från förra vecka och de nya som är här och är.
  • Läxa Ges på måndag och ska arbetas med hemma till torsdag. Mer instruktioner om de får ni med läxan.
  • Matten Vi fortsätter vårt arbete med talraden 0-10 där barnen ska träna på att skriva siffrorna rätt och arbeta med antal, talens grannar (vilket tal som kommer före/efter) och ordningstalen 1:a, 2:a, 3:e osv. Vi ska också lägga de olika talen med kuber, dvs hur många olika figurer kan man bygga av tre kuber. Vi ska arbeta vidare på taltrapporna och fundera på om de kan se ut på olika sätt. Ex. 123454321, 543212345, 2468, 2468642 osv. Det vi tränar då är vad händer om jag lägger till en eller två kuber på taltrappan. Vi tränar mönster och början till addition och subtraktion.
  • So/No Vi ska avsluta vårt arbete med Rönnen och prata lite om Höstdagjämningen. På utflykten kommer vi att titta på hur det är i skogen på hösten, lukta och känna. Ulla kommer att prata om skördetid. Vi hann inte baka förra veckan, men det kommer.  

v. 38
skola
fritids
Måndag
Läxa till torsdag i Vi läser
Idrottshallen
Tisdag
Utflykt till Lomma skog
Ingen Båtlekan
Onsdag
Kör, sista gången innan valet görs
Äpple och potatistryck
Torsdag
Musik
Fredag
Idrott, utomhus. Vi ger besked när vi börjar inomhus.

1 kommentar: