Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 12 oktober 2012

Veckobrev v 42

Denna vecka har ägnats mycket åt att bygga vår stad. Barnen har varit mycket kreativa och skulle kunna bygga hur mycket som helst. Nu är alla hus färdiga så i nästa vecka ska vi ställa upp dem i staden. De ska få skriva om sina byggen och om vem som jobbar i de olika husen. Vi ska åka till ICA Malmborg i Lund på tisdag och få titta bakom bl.a. mjölkdisken och i lagret för att se hur en affär fungerar. Vi kommer också att få lära oss mer om frukter som de säljer där. När vi ändå är i Lund tänkte vi besöka Kulturen och titta på hur man bodde förr. Det blir en heldag i Lund så barnen får ta med sig matsäck som vi äter på Kulturen. Tänk på att inte packa för tungt eftersom barnen ska bära sin väska hela dagen.

Här är lite smakprov på några hus barnen har byggt.

Kyrka 
 Kommunhus
 Sjukhus, Vårdcentral, Tandläkare
 Köpcentrum

Vi börjar närma oss att prata om yrken. På föräldramötet tog jag upp att det hade varit roligt om ni föräldrar har möjlighet att komma och berätta om era yrken. Några anmälde sig. Vi tar gärna emot fler. Hör av er så bokar vi tid. Vi kan i stort sett varje dag utom onsdag 9.30-12.15, torsdag 9.30-12.15 och fredag 8.15-9.00 och 11.00-13.30.

I matten har vi arbetat med subtraktion med tiotalsövergång. T.ex. 14-8. Då tänker vi 14-4 först, vi tar bort entalen så det blir 10 kvar, sen tar vi bort resten -4. Då utnyttjar vi tänket med 10-kompisarna.  

Vi har arbetat med hur man bygger upp en berättelse med inledning, händelse, lösning och slut.

Denna vecka har Delfinerna varit på biblioteket. Kolingarna var kvar på skolan och hade ”Bokcirkel”. I dag pratade vi om hur man kan recensera en bok.

Vi har i veckan pratat om hur viktigt det är med arbetsro och hur man är i klassrummet och att man ta hänsyn till varandra. Vi har tränat på att gå in tyst och röra oss tyst så det inte tar för lång tid när vi ska ta fram saker. Alla är överens om att klassen har blivit något bättre men att det kan bli ännu bättre. Från nästa vecka ska vi träna på detta och varje barn som klarar detta ska lägga en böna i ett rör. När klassen tillsammans har fyllt ett rör ska vi göra något trevligt tillsammans.

I veckan som kommer har vi som mål i:
·    Läs- och skrivutveckling, Vi ska träna på hur en berättelse är uppbyggd. Vi tränar på att skriva meningar med stor bokstav och punkt.
·    Matten, arbetar vi med lilla addition och subtraktion och kring talen 15 och 16, hur de kan delas upp, se samband, 6+9=15, 9+6=15, 15-9=6, 15-6=9.
·    So/No, Vår närmiljö. Vi arbetar vidare på vår stad. På tisdag åker vi in till Lund.
·    Läsläxa, fortsätt att läs hemma.
·    Skrivläxa, Arbetsuppgift till bokcirkelträffen. Delfinerna har en uppgift kring ord som de stöter på i böckernas värld till 19/10. Kolingarna har en uppgift som de ska göra kring den bok de läser hemma till 26/10.
·    Matteläxa, Träna på addition och subtraktion inom talområdet 0-10 eller 10-20, så de är automatiserade.  Läxan kommer att individualiseras. Läxan får de i ett räknehäfte med sig hem. Där står det närmare beskrivet hur ni ska arbeta med det hemma. Läxan är till nästa måndag.


v. 42
skola
fritids
Måndag
Matteläxa till nästa måndag
Vi gör masker
Lek
Tisdag
Vi besöker ICA Malmborg i Lund och Kulturen
Utedag 
Onsdag
Elevens val
Bad
Vi gör masker
Lek 
Torsdag

Idrottshall
Fredag
Idrott
Bibliotek Kolingarna tar med böcker och lånekort.
Delfinerna har bokcirkel, ta med den bok de läser och skrivhäftet ”Bokcirkel”
 Vi gör masker
Lek



 Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar