Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 19 december 2014

Vecka 51



Så var sista veckan för denna termin avklarad. Det har gått i julens tecken. Vi har sett julspel, pysslat och lästa Marias lilla åsna. Pysseldagen var en härlig dag då barnen verkligen fick vara kreativa. Det klipptes, klistrades och bakades.

I matte har vi arbetat med överslagsräkning och introducerat ungefär lika med tecknet. Att räkna ihop tiotal är lätt men att räkna ut vad tre, fyra varor kostar precis är desto svårare. Det är bra att kunna när man ska ut och handla. Vi ska nästa termin arbeta med hur man lättast adderar och subtrahera flera tal. Då ska vi arbeta med algoritmer. Men innan dess ska vi arbeta med klockan. Träna gärna på klockan i jul så är barnen lite förberedda på arbetet efter jul.

Denna termin har vi gjort en resa som började på järnåldern för 1000 år sedan i Uppåkra by och ända fram till idag i Hjärup. Ni föräldrar har delat med er om era yrken. Barnen har fått erfarenheter kring tyngdkraft, friktion och luftmotstånd. Vi har skrivit mer med penna, tränat läsförståelse och räknat i talområdet 0-100, arbetat med symmetri, vikt, och positionssystemet. Barnen har arbetat flitigt och är väl värda ett härligt jullov.

I dag har vi myst och pratat om olika jultraditioner. Barnen ha delat med sig om sina jultraditioner. Eftersom vi har flera olika nationaliteter i klassen är det kul att höra hur det firas.

Efter avslutningen i matsalen lekte vi trashockey. Då fick vi städat golvet samtidigt :-)





Tusen tack för godsakerna vi fick i julpresent.


God Jul och Gott Nytt År 
önskar vi alla i F-2B

fredag 12 december 2014

Inget Bad vecka 51

Glömde att skriva att det är inget bad nästa vecka.


Ännu en vecka fylld med mycket lärdom. Så här ser vår julkalender ut i år. Bakom varje pepparkaka döljer det sig ett engelskt ord. Det barn som får ta pepparkakan får lista ut vad ordet betyder och sen sätter vi in det i en mening. För att träna lite mer engelska så pratar vi om vad dagens väder heter på engelska. 


Varje dag läser vi ur boken "Marias lilla åsna". Den handlar om berättelsen före Jesus födelse när Maria och Josef reste till Betlehem för att skattskriva sig och om Jesus födelse, ur en åsnas perspektiv. Den är väldigt söt och tar upp berättelsen på ett enkelt sätt.

Denna vecka har vi arbetat med vår analysförmåga och begreppet friktion. På tavlan skriver vi upp de nya begreppen för att de ska vara synliga. När barnen ser dem hela tiden så känner de igen dem. Undertill sitter lappen om vad vi gör när vi analyserar. För att förenkla det ytterligare har jag plockat ut några delar och satt in dem i en trappa. Trappan är en progression och vi eftersträvar att nå högsta trappsteget. På stegen står det: " Jag förstår uppgiften och kan föreslå olika lösningar", "Jag kan genomföra en undersökning och sortera det jag upptäcker", "Jag förstår och kan förklara för andra". Vi har pratat om Nobelpriset och att de som forskar och upptäcker saker arbetar så här. Då kom en kommentar. " Då måste de vara på högsta trappsteget". Härlig reflektion :-)


Barnen fick först göra en hypotes på vad de tror händer om man åker på jeans, galonisar, mjukisbyxor, kartongbit eller på en plastpåse i en rutschkana.
Därefter gick vi ut för att testa.


Först ett test med jeans.


Sen på kartong.


Mjukisbyxor.


Plastpåse.


Vi testade termobyxor också även om det inte var med i undersökningen.


Det var inte helt lätt att se om det var någon skillnad. Vi fick gå på hur det kändes. Varje barn fick testa med det plagg de hade på sig och en påse eller kartong. Väl inne igen fick de försöka sortera upp vad de hade känt.
Det viktiga i experimentet var att de fick en känsla och förståelse för att olika material mot en viss yta har olika hög friktion. Av erfarenhet visste de t.ex. att det går bra att halka på ett golv inne men sämre ute på asfalten.
Det var riktigt roligt att höra deras diskussioner när det skulle försöka skriva ned en slutsats. Jag skulle ha spelat in det så ni fick höra. Många kloka tankar men inte helt lätt att skriva dem. När arbetet var klart fick de skatta sig för att se på vilket trappsteg de befinner sig nu. De flesta satte sig på andra trappsteget för de kände att det inte var helt lätt att förklara. Fråga gärna dem där hemma om de kan berätta för er om experimentet och vad de kom fram till.

I matten har vi denna vecka arbetat med subtraktion. Här har några lagt en subtraktionspyramid. Den var inte helt lätt och blev en utmaning. Men de klarade den.


Nästa vecka ska vi arbeta med överslagsräkning. Det kan vara bra att kunna när man ska handla så att man vet på ett ungefär hur mycket varorna kostar.

Nästa vecka kommer att gå i Julens tecken. På måndag ska vi gå till församlingshemmet och se på ett julspel. På tisdag ska vi ha pysseldag. De som vill göra en apelsin med nejlikor och/eller ljuslykta får ta med sig en apelsin och en liten glasburk.

Barnen har fått med sig läxa hem i dag. Det är läsläxa med frågor till och matteläxa. Läxan är till torsdag eftersom det är julavslutning på fredag. Sen tar vi en välbehövlig ledighet.

Julavslutningsdagen: Vi börjar 8.15 skoldagen är slut 11.45. Fritids är öppet.

V. 51SkolaFritids
MåndagJulspel på Församlingshemmet

Idrottshallen
TisdagJulpyssel



Onsdag
Lekplats
TorsdagIdrott
Läxa


FredagJulavslutning


Trevlig helg och tredje advent!


Vi har tränat på att simma under vatten.
På gympan har vi haft juldans.
Vi har på att skriva till herr Jacob.
Vi har tränat på läsförståelse.
Vi har lärt ås om friktion.
Vi har tränat på vad engelska väder.
Vi har varit på nobel middag.

Arvid André

fredag 5 december 2014

Vecka 49


Denna vecka har vi arbetat med subtraktion. Vi tränar på att tänka snabbt genom att använda olika strategier och se mönster. T.ex. 5-3=2, 15-3=12, 75-3=72. I och med att vi inte räknar tal med tiotalsövergångar så använder vi strategin att räkna med entalen. Tiotalen ändras inte. Här ser vi tydligt om uppdelning av tal, addition och subtraktion i talområdet 0-10 är automatiserat. Träna gärna på det hemma genom att utmana varandra i lekar som vem kan hitta flest taluppdelningar kring talet 8 t.ex. 8=4+4, 8-4=4, 8=5+3, 8-5=3, 8-3=5, 8=2+6, 8-2=6, 8-6=2.

Vi fortsätter med subtraktion nästa vecka.

Vi har arbetat med gravitationskraft denna vecka. Vad händer om man släpper två olika bollar samtidigt? Kommer de ned samtidigt eller kommer en först? Varför?

Alla vet om att bollarna trillar ned. Barnen fick börja med att diskutera i grupp och ställa en hypotes. De skrev ned vad de trodde skulle hända och varför. Många tänkte på förra veckans experiment då vi släppte ett slätt papper och ett hopskrynklat. Då var det luftmotståndet som var förklaringen. De förklarade att den lilla bollen faller snabbare än den stora eftersom den har en mindre yta och det blir ett mindre luftmotstånd. Till viss del har de rätt men luftmotståndet i bollexperimentet har en obetydlig betydelse.


När de hade skrivit färdigt hypotesen så gick de ut och testade. Det var tre olika försök. Fotboll - basketboll, tennisboll-bandyboll, glaskula-studsboll.




Till deras förvåning så landade bollarna samtidigt. Vi gick in och testade inne. Då kunde vi höra hur de landade. De hörde tydligt att bollarna landade samtidigt. Förklaringen till det är:

Gravitationen gör så att alla föremål faller mot marken. Alla föremål oavsett form eller storlek accelererar lika mycket om luftmotståndet kan försummas. Det är en grundläggande egenskap hos gravitationen. Bara väldigt lätta föremål med stor yta fångas upp av luftmotståndet.

Galileo Galileo lär ha släppt två olika stora kanonkulor från tornet i Pisa. Resultatet av experimentet strider mot vad vi förväntar oss. Det visar att vi inte bara ser med ögonen utan med våra förväntningar.

Kul och fascinerande experiment.  Nästa vecka ska vi titta på friktion.

I dag fredag hade vi besök av skådespelarna från teatern vi var på förra veckan. Vi fick spela träna och spela upp små scener som skulle innehålla en plats och ett väder.

Nästa vecka arbetar vi på som vanligt. På fredag har vi Luciafirande här på skolan för elever och personal. Bad som vanligt både för onsdagsgruppen och fredagsgruppen.

Läsläxa till fredag.

Till sist. Tack för en trevlig Julkväll. Så kul att så många kom.

V. 50SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag



OnsdagBadLekplats
TorsdagIdrott



FredagLuciamorgon
Bad
Läsläxa



Trevlig och helg och andra advent!
Vi har övat på att simma klädsim.
I torsdag hade vi julkväll.
Vi har övat på att svara på frågor som fins mellan raderna.
Vi har övat på problemlösningar.
I matten så har vi tränat på subtraktion0-100
Vi har tränat på att skriva fint och att skriva meningar.
På gympan har vi tränat på att dansa till musiken.
Vi har övat på att göra en teater.




 Eva Rasse

torsdag 27 november 2014

Vecka 48

Denna vecka har varit händelserik. I måndags åkte vi till Malmö och Realgymnasiet. Där jobbar Annika Wåhlström. Vi fick träffa några elever som berättade hur det var att gå på det gymnasiet och vad de fick lära sig om djur. Sen visade de oss djuren. Vi fick klappa och känna på en kanin, marsvin, möss, ödlor, kackerlackor, geckoödla, skäggleguan, orm, spindel m.m. Vi fick lära oss att det var viktigt att tvätta händerna och sprita dem efter att vi hade varit hos djuren. Om vi hade varit hos mössen så kunde ormarna tro att vi var en mus, om vi inte hade tvättat oss, eftersom de känner doften från dem. 


 Här är en sorts snok

Den söta geckoödlan var populär.
Leopardgecko tror jag att det är.

Boaormen var häftig.
Annika boaormen och en av hennes elever.
Spindeln fick vi inte hålla i eftersom den har små hår som kan klia.
Det är en död spindel som vi fick hålla i. Den var stilla...ganska skönt.
Kackerlackan var ganska fin när den var ensam.
 Mysigt att få ha djur i famnen.

Skäggleguan

Det var ett spännande och kul besök. Tusen tack Annika för att vi fick komma och för att ni tog hand om oss så väl.


Nu när tema Hjärup förr och nu är avslutat har vi gått in i ett tema kring fysik. Vi tar reda på vad luftmotstånd, tyngdkraft och friktion är. Här tränar vi analysförmågan genom att ställa hypotes på vad vi tror ska hända. För att förstå vad som händer och varför så testar vi och jämför vad som händer om vi gör samma sak på olika sätt. Utifrån det drar vi slutsatser och fastställer en regel för varför det är så.


Denna vecka skulle vi ta reda på hur papper beter sig om vi släpper ett slätt ark och ett hopknycklat ark från olika höjder. Barnen visste av erfarenhet att det släta arket skulle "gunga" ned medan det hopknycklade arket skulle falla rakt och fort ned. När de skulle förklara det så fanns det förklarningar från att det hopknycklade pappret var tyngre till att luften bromsade det släta arket.


Vi diskuterade och testade och de förstod att ett papper inte kan bli tyngre för att det knycklas ihop. Det hela handlar om luftmotstånd. Det är de små molekylerna i luften som träffar föremålet som faller och fångar upp farten.  Luftmotståndet bromsar en stor yta mer än en liten yta.


Här dokumenterar vi hypotesen, vilka likheter och olikheter som upptäcktes och hur vi kan förklara det.

I veckan har vi arbetat vidare med addition. Barnen har blivit säkrare på hur man ska tänka i addition när det handlar om att addera ental och tiotal. Nästa vecka ska vi arbeta med subtraktion utan tiotalsövergång 0-100.

Vi har också fortsatt med att träna på hur man skriver hela meningar där person och handling finns med. Det märks på barnens skrivläxa att de är medvetna om detta. Vi bearbetar läxan genom att ge varandra feedback och tränar på att förbättra meningarna genom att skriva dem igen på ett annat sätt.

I onsdags var vi på teater i Staffanstorp. Det var en väldigt bra teater. Det var en omvänd Törnrosa saga där prinsessan var ute på äventyr och bekämpade olika krafter för att rädda prinsen. Nästa vecka kommer skådespelarna  till skolan och har workshop.

Nu när julmånaden är i antågande så har vi lite olika aktiviteter. Anna-Carin på Biblioteket har startat decemberläsning som ska mynna i ett boklotteri. Man kan lägga en lott för var bok man har läst. Har man tur så vinner man en bok.

Matteverkstan har en matteklurin var vecka fram till jullovet. Där dras sen några som vinner ett pris. Veckans kluring var inte lätt men det var många som löste den. Vi får se hur det går.

Läxa: Vi fortsätter med att läsa en bok och svara på frågor. De kommer att få en matteläxa också. Den handlar om addition. Det kommer att vara lite olika för var och en vad de behöver träna på. Bägge läxorna är till fredag.

På onsdag är jag på kurs hela dagen.

Till sist så hoppas vi på att se er alla på Julkvällen. Mer info kring den fick ni i pappersform i veckan. Titta i barnens väska om ni inte har sett den. Varmt välkomna!

Obs! det är klädsim v.49. Ta med något långärmat och långbent.

V. 49SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag



OnsdagBadLekplats
TorsdagIdrott
Julkväll 16-18.30


FredagBad
Workshop
Läs- och matteläxa



Trevlig fredag och helg!


fredag 21 november 2014

Vecka 47 fortsättning

I torsdags fick vi besök av Rasmus Pagh. Han berättade om sitt jobb som Professor i Datavetenskap. Vi fick lära oss hur man kan styra en groda genom att programmera hur den ska röra sig.




Lunds universitet har en webbsida om Lär dig programmera Där kan ni läsa en artikel om en professor i datavetenskap som var på en skola i Halmstad Hallandsposten. Samma sak gjorde Rasmus Pagh i vår klass. Programmet han använde för att visa hur programmering går till heter  Kojo 

Jag hade laddat ned en app "lightbot" där man också lär sig programmera på ett enkelt sätt. Barnen blev helt uppslukade av det. Det är en bra träning i att kunna tänka sig en rörelse och hur man ska instruera för att det ska fungera. Träning i abstrakt tänkande och rumsuppfattning. Rasmus pratade också om hur viktigt det är att kunna matte om man vill jobba med programmering. Vi möter programmering i vår vardag utan att tänka på det.

Tusen tack Rasmus. Det var intressant och lärorikt.

Nästa vecka händer det en hel del. På måndag ska vi åka till Malmö och besöka Realgymnasiet där Annika Wåhlström arbetar. Där lär sig eleverna bl.a djurvård. Vi ska få träffa djuren. Vi är tillbaka till lunch. På onsdag ska vi på teater i Staffanstorp och på fredag är det studiedag. Detta innebär att det inte är något bad nästa vecka för någon av grupperna. V. 49 är det klädsim. Då ska barnen ha med sig något tunt långärmat och långbent att ha utanpå badkläderna. En pyjamas eller ett underställ går bra.

Vill bara slå ett slag för Julkväll på Hjärups skola den 4/12 kl. 16-18.30. Det är en ny variant av Julmarknaden som vi har haft tidigare. Det kommer att vara julpyssel, fika, fiskedamm m.m. Mer info kommer.

Läsläxan är till torsdag i stället.


V. 48SkolaFritids
MåndagBesöker Realgymnasiet i Malmö

Idrottshallen
Tisdag



OnsdagTeaterLekplats
TorsdagIdrott  
Läsläxa


FredagStudiedag




Trevlig helg!

Vi har varit och simmat.
Elda fick Krille.
I matten har vi tränat på addition.
Vi har blivit bättre på att koncentrera oss.
Vi har tränat på vår handstil.
Veras pappa var hos oss.
Han visade oss hur man programmerar.
Vi hade bibel quiz med Vlademir.


Elda fredag 21/11 2014

onsdag 19 november 2014

Vecka 47

Denna vecka arbetar vi med addition utan tiotalsövergång. Det innebär att vi arbetar i talområdet 0-100 med tal som 24+5=__ här tränar vi på att vi bara behöver summera entalen 4+5 eftersom tiotalet 20 inte ändras. Tal som 53+_=57 är det viktigt att förstå att likamed (=) betyder att talen tillsammans på ena sidan ska vara lika mycket värda som talen på andra sidan om likhetstecknet, dvs. man måste lägga till 4 för att det ska bli lika. 74=62+_ , 25+4=22+__ är andra varianter där vi tränar samma sak. Tal som 35+24= löser vi genom att först lägga ihop entalen och sen tiotalen och till sist summera dessa. Då ser det ut så här 35+24=50+9=59
Som ni ser här på bilderna tränar vi detta på olika sätt. Barnen har en checklista där de bockar av efterhand som de har arbetat med ett material. Detta har fungerat väldigt bra och de har arbetat med stor glädje.






Vi tränar på att skriva meningar och denna vecka arbetar vi med att synliggöra hur man kan utveckla en mening. Vi har tittat på förra veckans läxa och hur meningarna barnen hade skrivit såg och hur de kan förbättras. Här ser ni en utvecklingstrappa.











Steg 3

                                          Steg 2

Steg 1





Barnen arbetar i par och får ett antal meningar som de ska sortera och bedöma på vilken nivå de är.


De sätter sen upp meningarna på det trappsteg de tycker meningen hör hemma.


Därefter tittar vi tillsammans på hur vi kan utveckla meningarna som hamnade på steg 1 och 2. Denna övning gör barnen medvetna om hur de skriver meningar och hur de kan utveckla dem. De har fått i uppdrag att titta över hur de skriver meningarna i veckans läxa.
Vi har denna vecka också avslutat vårt tema "Vår närmiljö förr och nu". Detta tema har vi arbetat med sen skolstarten i höst. Som final fick barnen läsa upp sina texter om olika samhällsfunktioner och vad de har byggt i vår stad City. Inför redovisningen hade all tränat på sin text och på uppläsningsteknik. Vilka duktiga barn. De läste lugnt, tydligt och gjorde pauser så åhörarna hann tänka efter. Åhörarna å sin sida satt och lyssnade uppmärksamt och gav feedback. Till sist utvärderade vi hela temat. Har vi nått målen? Målen med temat var: 
  • Jag kan berätta varför man byggde boende här och hur människor bodde och arbetade förr.
  • Jag kan jämföra hur människor bodde och arbetade förr med hur vi har det nu.
  • Jag kan berätta och förklara vad som behövs för att ett samhälle ska fungera i dag.



Resten av veckan, barnens blogginlägg och planen för nästa vecka kommer på fredag.