Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 27 november 2014

Vecka 48

Denna vecka har varit händelserik. I måndags åkte vi till Malmö och Realgymnasiet. Där jobbar Annika Wåhlström. Vi fick träffa några elever som berättade hur det var att gå på det gymnasiet och vad de fick lära sig om djur. Sen visade de oss djuren. Vi fick klappa och känna på en kanin, marsvin, möss, ödlor, kackerlackor, geckoödla, skäggleguan, orm, spindel m.m. Vi fick lära oss att det var viktigt att tvätta händerna och sprita dem efter att vi hade varit hos djuren. Om vi hade varit hos mössen så kunde ormarna tro att vi var en mus, om vi inte hade tvättat oss, eftersom de känner doften från dem. 


 Här är en sorts snok

Den söta geckoödlan var populär.
Leopardgecko tror jag att det är.

Boaormen var häftig.
Annika boaormen och en av hennes elever.
Spindeln fick vi inte hålla i eftersom den har små hår som kan klia.
Det är en död spindel som vi fick hålla i. Den var stilla...ganska skönt.
Kackerlackan var ganska fin när den var ensam.
 Mysigt att få ha djur i famnen.

Skäggleguan

Det var ett spännande och kul besök. Tusen tack Annika för att vi fick komma och för att ni tog hand om oss så väl.


Nu när tema Hjärup förr och nu är avslutat har vi gått in i ett tema kring fysik. Vi tar reda på vad luftmotstånd, tyngdkraft och friktion är. Här tränar vi analysförmågan genom att ställa hypotes på vad vi tror ska hända. För att förstå vad som händer och varför så testar vi och jämför vad som händer om vi gör samma sak på olika sätt. Utifrån det drar vi slutsatser och fastställer en regel för varför det är så.


Denna vecka skulle vi ta reda på hur papper beter sig om vi släpper ett slätt ark och ett hopknycklat ark från olika höjder. Barnen visste av erfarenhet att det släta arket skulle "gunga" ned medan det hopknycklade arket skulle falla rakt och fort ned. När de skulle förklara det så fanns det förklarningar från att det hopknycklade pappret var tyngre till att luften bromsade det släta arket.


Vi diskuterade och testade och de förstod att ett papper inte kan bli tyngre för att det knycklas ihop. Det hela handlar om luftmotstånd. Det är de små molekylerna i luften som träffar föremålet som faller och fångar upp farten.  Luftmotståndet bromsar en stor yta mer än en liten yta.


Här dokumenterar vi hypotesen, vilka likheter och olikheter som upptäcktes och hur vi kan förklara det.

I veckan har vi arbetat vidare med addition. Barnen har blivit säkrare på hur man ska tänka i addition när det handlar om att addera ental och tiotal. Nästa vecka ska vi arbeta med subtraktion utan tiotalsövergång 0-100.

Vi har också fortsatt med att träna på hur man skriver hela meningar där person och handling finns med. Det märks på barnens skrivläxa att de är medvetna om detta. Vi bearbetar läxan genom att ge varandra feedback och tränar på att förbättra meningarna genom att skriva dem igen på ett annat sätt.

I onsdags var vi på teater i Staffanstorp. Det var en väldigt bra teater. Det var en omvänd Törnrosa saga där prinsessan var ute på äventyr och bekämpade olika krafter för att rädda prinsen. Nästa vecka kommer skådespelarna  till skolan och har workshop.

Nu när julmånaden är i antågande så har vi lite olika aktiviteter. Anna-Carin på Biblioteket har startat decemberläsning som ska mynna i ett boklotteri. Man kan lägga en lott för var bok man har läst. Har man tur så vinner man en bok.

Matteverkstan har en matteklurin var vecka fram till jullovet. Där dras sen några som vinner ett pris. Veckans kluring var inte lätt men det var många som löste den. Vi får se hur det går.

Läxa: Vi fortsätter med att läsa en bok och svara på frågor. De kommer att få en matteläxa också. Den handlar om addition. Det kommer att vara lite olika för var och en vad de behöver träna på. Bägge läxorna är till fredag.

På onsdag är jag på kurs hela dagen.

Till sist så hoppas vi på att se er alla på Julkvällen. Mer info kring den fick ni i pappersform i veckan. Titta i barnens väska om ni inte har sett den. Varmt välkomna!

Obs! det är klädsim v.49. Ta med något långärmat och långbent.

V. 49SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag



OnsdagBadLekplats
TorsdagIdrott
Julkväll 16-18.30


FredagBad
Workshop
Läs- och matteläxa



Trevlig fredag och helg!


1 kommentar:

  1. Så det är bad två gånger denna vecka - så roligt för barnen!

    SvaraRadera