Kul att kunna

Kul att kunna

onsdag 19 november 2014

Vecka 47

Denna vecka arbetar vi med addition utan tiotalsövergång. Det innebär att vi arbetar i talområdet 0-100 med tal som 24+5=__ här tränar vi på att vi bara behöver summera entalen 4+5 eftersom tiotalet 20 inte ändras. Tal som 53+_=57 är det viktigt att förstå att likamed (=) betyder att talen tillsammans på ena sidan ska vara lika mycket värda som talen på andra sidan om likhetstecknet, dvs. man måste lägga till 4 för att det ska bli lika. 74=62+_ , 25+4=22+__ är andra varianter där vi tränar samma sak. Tal som 35+24= löser vi genom att först lägga ihop entalen och sen tiotalen och till sist summera dessa. Då ser det ut så här 35+24=50+9=59
Som ni ser här på bilderna tränar vi detta på olika sätt. Barnen har en checklista där de bockar av efterhand som de har arbetat med ett material. Detta har fungerat väldigt bra och de har arbetat med stor glädje.






Vi tränar på att skriva meningar och denna vecka arbetar vi med att synliggöra hur man kan utveckla en mening. Vi har tittat på förra veckans läxa och hur meningarna barnen hade skrivit såg och hur de kan förbättras. Här ser ni en utvecklingstrappa.











Steg 3

                                          Steg 2

Steg 1





Barnen arbetar i par och får ett antal meningar som de ska sortera och bedöma på vilken nivå de är.


De sätter sen upp meningarna på det trappsteg de tycker meningen hör hemma.


Därefter tittar vi tillsammans på hur vi kan utveckla meningarna som hamnade på steg 1 och 2. Denna övning gör barnen medvetna om hur de skriver meningar och hur de kan utveckla dem. De har fått i uppdrag att titta över hur de skriver meningarna i veckans läxa.
Vi har denna vecka också avslutat vårt tema "Vår närmiljö förr och nu". Detta tema har vi arbetat med sen skolstarten i höst. Som final fick barnen läsa upp sina texter om olika samhällsfunktioner och vad de har byggt i vår stad City. Inför redovisningen hade all tränat på sin text och på uppläsningsteknik. Vilka duktiga barn. De läste lugnt, tydligt och gjorde pauser så åhörarna hann tänka efter. Åhörarna å sin sida satt och lyssnade uppmärksamt och gav feedback. Till sist utvärderade vi hela temat. Har vi nått målen? Målen med temat var: 
  • Jag kan berätta varför man byggde boende här och hur människor bodde och arbetade förr.
  • Jag kan jämföra hur människor bodde och arbetade förr med hur vi har det nu.
  • Jag kan berätta och förklara vad som behövs för att ett samhälle ska fungera i dag.



Resten av veckan, barnens blogginlägg och planen för nästa vecka kommer på fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar