Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 27 november 2014

Vecka 48

Denna vecka har varit händelserik. I måndags åkte vi till Malmö och Realgymnasiet. Där jobbar Annika Wåhlström. Vi fick träffa några elever som berättade hur det var att gå på det gymnasiet och vad de fick lära sig om djur. Sen visade de oss djuren. Vi fick klappa och känna på en kanin, marsvin, möss, ödlor, kackerlackor, geckoödla, skäggleguan, orm, spindel m.m. Vi fick lära oss att det var viktigt att tvätta händerna och sprita dem efter att vi hade varit hos djuren. Om vi hade varit hos mössen så kunde ormarna tro att vi var en mus, om vi inte hade tvättat oss, eftersom de känner doften från dem. 


 Här är en sorts snok

Den söta geckoödlan var populär.
Leopardgecko tror jag att det är.

Boaormen var häftig.
Annika boaormen och en av hennes elever.
Spindeln fick vi inte hålla i eftersom den har små hår som kan klia.
Det är en död spindel som vi fick hålla i. Den var stilla...ganska skönt.
Kackerlackan var ganska fin när den var ensam.
 Mysigt att få ha djur i famnen.

Skäggleguan

Det var ett spännande och kul besök. Tusen tack Annika för att vi fick komma och för att ni tog hand om oss så väl.


Nu när tema Hjärup förr och nu är avslutat har vi gått in i ett tema kring fysik. Vi tar reda på vad luftmotstånd, tyngdkraft och friktion är. Här tränar vi analysförmågan genom att ställa hypotes på vad vi tror ska hända. För att förstå vad som händer och varför så testar vi och jämför vad som händer om vi gör samma sak på olika sätt. Utifrån det drar vi slutsatser och fastställer en regel för varför det är så.


Denna vecka skulle vi ta reda på hur papper beter sig om vi släpper ett slätt ark och ett hopknycklat ark från olika höjder. Barnen visste av erfarenhet att det släta arket skulle "gunga" ned medan det hopknycklade arket skulle falla rakt och fort ned. När de skulle förklara det så fanns det förklarningar från att det hopknycklade pappret var tyngre till att luften bromsade det släta arket.


Vi diskuterade och testade och de förstod att ett papper inte kan bli tyngre för att det knycklas ihop. Det hela handlar om luftmotstånd. Det är de små molekylerna i luften som träffar föremålet som faller och fångar upp farten.  Luftmotståndet bromsar en stor yta mer än en liten yta.


Här dokumenterar vi hypotesen, vilka likheter och olikheter som upptäcktes och hur vi kan förklara det.

I veckan har vi arbetat vidare med addition. Barnen har blivit säkrare på hur man ska tänka i addition när det handlar om att addera ental och tiotal. Nästa vecka ska vi arbeta med subtraktion utan tiotalsövergång 0-100.

Vi har också fortsatt med att träna på hur man skriver hela meningar där person och handling finns med. Det märks på barnens skrivläxa att de är medvetna om detta. Vi bearbetar läxan genom att ge varandra feedback och tränar på att förbättra meningarna genom att skriva dem igen på ett annat sätt.

I onsdags var vi på teater i Staffanstorp. Det var en väldigt bra teater. Det var en omvänd Törnrosa saga där prinsessan var ute på äventyr och bekämpade olika krafter för att rädda prinsen. Nästa vecka kommer skådespelarna  till skolan och har workshop.

Nu när julmånaden är i antågande så har vi lite olika aktiviteter. Anna-Carin på Biblioteket har startat decemberläsning som ska mynna i ett boklotteri. Man kan lägga en lott för var bok man har läst. Har man tur så vinner man en bok.

Matteverkstan har en matteklurin var vecka fram till jullovet. Där dras sen några som vinner ett pris. Veckans kluring var inte lätt men det var många som löste den. Vi får se hur det går.

Läxa: Vi fortsätter med att läsa en bok och svara på frågor. De kommer att få en matteläxa också. Den handlar om addition. Det kommer att vara lite olika för var och en vad de behöver träna på. Bägge läxorna är till fredag.

På onsdag är jag på kurs hela dagen.

Till sist så hoppas vi på att se er alla på Julkvällen. Mer info kring den fick ni i pappersform i veckan. Titta i barnens väska om ni inte har sett den. Varmt välkomna!

Obs! det är klädsim v.49. Ta med något långärmat och långbent.

V. 49SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag



OnsdagBadLekplats
TorsdagIdrott
Julkväll 16-18.30


FredagBad
Workshop
Läs- och matteläxa



Trevlig fredag och helg!


fredag 21 november 2014

Vecka 47 fortsättning

I torsdags fick vi besök av Rasmus Pagh. Han berättade om sitt jobb som Professor i Datavetenskap. Vi fick lära oss hur man kan styra en groda genom att programmera hur den ska röra sig.




Lunds universitet har en webbsida om Lär dig programmera Där kan ni läsa en artikel om en professor i datavetenskap som var på en skola i Halmstad Hallandsposten. Samma sak gjorde Rasmus Pagh i vår klass. Programmet han använde för att visa hur programmering går till heter  Kojo 

Jag hade laddat ned en app "lightbot" där man också lär sig programmera på ett enkelt sätt. Barnen blev helt uppslukade av det. Det är en bra träning i att kunna tänka sig en rörelse och hur man ska instruera för att det ska fungera. Träning i abstrakt tänkande och rumsuppfattning. Rasmus pratade också om hur viktigt det är att kunna matte om man vill jobba med programmering. Vi möter programmering i vår vardag utan att tänka på det.

Tusen tack Rasmus. Det var intressant och lärorikt.

Nästa vecka händer det en hel del. På måndag ska vi åka till Malmö och besöka Realgymnasiet där Annika Wåhlström arbetar. Där lär sig eleverna bl.a djurvård. Vi ska få träffa djuren. Vi är tillbaka till lunch. På onsdag ska vi på teater i Staffanstorp och på fredag är det studiedag. Detta innebär att det inte är något bad nästa vecka för någon av grupperna. V. 49 är det klädsim. Då ska barnen ha med sig något tunt långärmat och långbent att ha utanpå badkläderna. En pyjamas eller ett underställ går bra.

Vill bara slå ett slag för Julkväll på Hjärups skola den 4/12 kl. 16-18.30. Det är en ny variant av Julmarknaden som vi har haft tidigare. Det kommer att vara julpyssel, fika, fiskedamm m.m. Mer info kommer.

Läsläxan är till torsdag i stället.


V. 48SkolaFritids
MåndagBesöker Realgymnasiet i Malmö

Idrottshallen
Tisdag



OnsdagTeaterLekplats
TorsdagIdrott  
Läsläxa


FredagStudiedag




Trevlig helg!

Vi har varit och simmat.
Elda fick Krille.
I matten har vi tränat på addition.
Vi har blivit bättre på att koncentrera oss.
Vi har tränat på vår handstil.
Veras pappa var hos oss.
Han visade oss hur man programmerar.
Vi hade bibel quiz med Vlademir.


Elda fredag 21/11 2014

onsdag 19 november 2014

Vecka 47

Denna vecka arbetar vi med addition utan tiotalsövergång. Det innebär att vi arbetar i talområdet 0-100 med tal som 24+5=__ här tränar vi på att vi bara behöver summera entalen 4+5 eftersom tiotalet 20 inte ändras. Tal som 53+_=57 är det viktigt att förstå att likamed (=) betyder att talen tillsammans på ena sidan ska vara lika mycket värda som talen på andra sidan om likhetstecknet, dvs. man måste lägga till 4 för att det ska bli lika. 74=62+_ , 25+4=22+__ är andra varianter där vi tränar samma sak. Tal som 35+24= löser vi genom att först lägga ihop entalen och sen tiotalen och till sist summera dessa. Då ser det ut så här 35+24=50+9=59
Som ni ser här på bilderna tränar vi detta på olika sätt. Barnen har en checklista där de bockar av efterhand som de har arbetat med ett material. Detta har fungerat väldigt bra och de har arbetat med stor glädje.






Vi tränar på att skriva meningar och denna vecka arbetar vi med att synliggöra hur man kan utveckla en mening. Vi har tittat på förra veckans läxa och hur meningarna barnen hade skrivit såg och hur de kan förbättras. Här ser ni en utvecklingstrappa.











Steg 3

                                          Steg 2

Steg 1





Barnen arbetar i par och får ett antal meningar som de ska sortera och bedöma på vilken nivå de är.


De sätter sen upp meningarna på det trappsteg de tycker meningen hör hemma.


Därefter tittar vi tillsammans på hur vi kan utveckla meningarna som hamnade på steg 1 och 2. Denna övning gör barnen medvetna om hur de skriver meningar och hur de kan utveckla dem. De har fått i uppdrag att titta över hur de skriver meningarna i veckans läxa.
Vi har denna vecka också avslutat vårt tema "Vår närmiljö förr och nu". Detta tema har vi arbetat med sen skolstarten i höst. Som final fick barnen läsa upp sina texter om olika samhällsfunktioner och vad de har byggt i vår stad City. Inför redovisningen hade all tränat på sin text och på uppläsningsteknik. Vilka duktiga barn. De läste lugnt, tydligt och gjorde pauser så åhörarna hann tänka efter. Åhörarna å sin sida satt och lyssnade uppmärksamt och gav feedback. Till sist utvärderade vi hela temat. Har vi nått målen? Målen med temat var: 
  • Jag kan berätta varför man byggde boende här och hur människor bodde och arbetade förr.
  • Jag kan jämföra hur människor bodde och arbetade förr med hur vi har det nu.
  • Jag kan berätta och förklara vad som behövs för att ett samhälle ska fungera i dag.



Resten av veckan, barnens blogginlägg och planen för nästa vecka kommer på fredag.

fredag 14 november 2014

Veckobrev v 46

Denna vecka har vi arbetat färdigt med vår stad "City". Barnen har arbetat flitigt med att skriva och bygga. Vi hade ju oturen att våra Ipads blev stulna och det gjorde att en del fick skriva om sin text både en och två gånger. Barnen har varit fantastiska i att ta denna motgång och moget tagit itu med det. Det positiva i det hela är att barnen nu kan sin fakta riktigt bra och har fått öva flera gånger på att skriva. Nästa vecka ska de få redovisa sitt arbete och berätta och visa för varandra. Kom gärna in och titta på vår fina stad.





 I veckan var Maria Sjöberg på besök. Hon berättade om Tetra Pak. Vi fick lära oss om tetraförpakningen. Det är en liksidig tetraed dvs den har fyra sidor av liksidiga trianglar. 


 Vi fick lära oss att mjölk kan hålla flera månader om den kokas upp och förvaras i förpackning som är tät och har folio på insidan.


 Här visar Maria och några barn hur tillverkningen går till av tetraförpackningar.


 Maria förevisar vilka skikt en förpackning behöver för att hålla tätt.


 Barnen fick sedan göra egna tetraförpackningar. Här dekoreras de.


 Sedan måste de hjälpas åt för att tejpa ihop dem.



 Det färdiga resultatet har ni fått hem. Vi fick också se en film om hur man återvinner förpackningar. Tusen tack Maria för en lärorik och rolig förmiddag.


I matten har vi arbetat med symmetri. Här har vi gjort en rolig övning. Vi fotograferade barnen. De fick rita ut symmetrilinjen på sitt ansikte och klippa längs med den. De klistrade upp ena halvan och ritade dit den andra. Riktigt fint blev det. Kom in i klassrummet och titta närmre på dem.




Den nya läsläxan är att läsa en enkel bok både tyst för sig själv och högt för någon. Sen svarar de på frågor för att träna på läsförståelsen och på att skriva. De ska skriva med blyerts så att de lätt kan rätta om de upptäcker att något har blivit fel. Uppmuntra era barn att skriva hela meningar och inte bara ett ord som svar. Fyll ut meningarna med flera ord. Vill de skriva kort och enkelt så fråga dem hur de kan utveckla meningen så att fler ord får plats. Använd gärna beskrivande ord (adjektiv). Här är det några barn som står och väljer bok till sin läxa.


Denna vecka har inte barnen bloggat. Detta beror på att jag har varit iväg på nätverksträff. Sen i somras är jag Förstelärare. Det innebär ingen större förändring för er. Jag kommer inte att vara borta mer eller undervisa mindre. Någon nätverksträff då och då. Just denna vecka hopade det sig och blev en och en halv dag. 

Detta foto är på två bloggande tjejer från förra veckan. Nästa vecka får ni höra från barnen igen.


Nästa vecka kommer Rasmus Pagh och berättar om sitt arbete som professor i datavetenskap. Det ska bli spännande.

V. 47SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag



OnsdagBadLekplats
TorsdagIdrott Föräldrabesök    

FredagLäsläxa
Bad



Trevlig helg!

fredag 7 november 2014

Vecka 45

Så här efter lovet har vi startat upp lite nya rutiner. Varje måndag denna termin har vi gått igenom vad vi ska arbeta med under veckan, varför vi gör det och hur. Vi har pratat om vilka mål vi har och de har bokfört det i sin målbok. Förutom veckans planering som är uppsatt i klassrummet så skriver vi nu upp målen för veckan på tavlan. Veckan avslutas sen på fredagar med att vi utvärderar veckan, vad vi har tränat på och hur det har gått. Det bokför de i sin målbok och skriver på bloggen.




Vi har startat upp denna vecka med att titta på symmetriska bilder och de olika begreppen som vi stöter på. Här använde vi Läsfixarna. Spågumman funderar på vad detta arbetsområde kan handla om, Detektiven tar reda på vad de nya begreppen betyder, Reporten ställer frågor kring symmetri, Konstnären tittar på former, symmetrilinjer, speglingar osv. I slutet av arbetsområdet kommer cowboyen att sammanfatta arbetet.


Vi har tränat på att hitta symmetrilinjer genom att vika olika former efter symmetrilinjen.

 

Vi har varit ute och fotograferat symmetriska föremål och plockat löv. 


 Inne har vi tittat på fotona på smartboarden och letat efter symmetrilinjer i dessa.







Vi har arbetat med att göra collage av symmetriska former. Barnen har blivit fotograferade och ska få ena ansiktshalvan för att sedan rita dit den andre. Här tränar vi begreppet spegling.

I matematiken tränar vi mycket på färdigheten att använda begrepp rätt. Begrepp som vi tränar på i detta arbetsområde är: symmetri, asymmetrisk, symmetrilinje och spegling. För att förstå vad de ska lära och hur de kan utveckla sitt lärande så använder vi en utvecklingstrappa som vi ofta tittar på. Första trappsteget: Jag förstår nya ord. Andra trappsteget: Jag provar nya ord. Tredje trappsteget: Jag använder nya ord.




Vi fortsätter i nästa vecka med symmetri.

I vårt arbete med samhället har vi skrivit om olika samhällsfunktioner och målat hus och plattan de ska stå på. Tyvärr blev de ipad som barnen hade skrivit på stulna så de fick skriva om sina texter. De tog det väldigt bra och jobbade flitigt.

Veckans mål som bestod i att förstå begrepp i symmetri och att skriva fint. Vi har tränat en hel del på att skriva. I dag fick de skriva fem meningar till en bild och sen göra en själv värdering på om de skrev läsligt, hade mellanrum mellan orden, stor bokstav och punkt och kunde stav enkla korta ord rätt. Detta gör dem medvetna om vad de ska tänka på och vad de behöver träna mer på.

Vi har också denna vecka lagt om rutinerna på morgonen så att de läser tyst en stund varje dag när det kommer in. Under tiden får ett barn skriva upp på tavlan vilken dag det är, vem som har namnsdag och bokföra vädret. Sen presenterar barnet dagen för övriga klassen.

Nästa vecka kommer vi att få besök av Maria Sjöberg som berättar om sitt yrke. Fler föräldrar är välkomna och berätta om sitt arbete. Hör av er så bokar vi in en tid.

Jag kommer att vara borta på kurs onsdag och fredag fm.

Läxa: Läxan som vi kommer att ha fram till jul är i en annan form än tidigare. Barnen får låna med sig en bok hem. Den är ganska lättläst. De ska läsa den tyst för sig själva en gång och högt för er en gång och svara på frågor som följer med. Med denna läxa tränar de läsning, läsförståelse, förmågan att svara på frågor ur texten och att skriva. De behöver läsa mer än så för att hålla uppe läskonditionen så uppmuntra dem att läsa mer i andra böcker ni har hemma. Läxan är som vanligt till fredag. Nästa fredag får de en ny bok.


V. 46 Skola Fritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag



Onsdag Bad Lekplats
Torsdag Idrott Föräldrabesök

Fredag Läsläxa
Bad



Trevlig helg!