Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 15 maj 2015

Vecka 20

Först av allt vill vi tacka alla barn för ett fantastiskt bra jobb. Ni var superduktiga på musikalen. Nu kan ni en hel del om rymden och våra planeter. Tack alla som kom och tittade och tack för hjälpen efteråt.

                                                                                           Foto: Despina Sité


I veckan har vi haft Ämnesdag. Denna dag har barnen arbetat med de mål som de satte upp på utvecklingssamtalet. 



Några barn skulle träna på att skriva med lätthet, stor bokstav och punkt, skriva berättelser med början-händelse-slut. Detta tränade de med att med hjälp av tärning slumpa fram karaktär, miljö, magiska saker, händelser och slut. De fyllde i ett berättarschema och skrev en berättelse utifrån detta.


Några skulle träna på handstil och ville gärna lära sig skrivstil så de tränade på det.


Med hjälp av NOMP och MathWorld 10monkey.com och konkret material tränade några på öppna utsagor och subtraktion 0-1000.


De som skulle träna på överslagsräkning fick "handla" till fest, trädgård, hem genom att leta saker i reklamblad och göra en överslagsräkning på vad de kunde köpa för 500 kr.

Alla var aktiva och tränade på olika saker.

Vi har också denna vecka summerat och utvärderat arbetet kring omkrets och subtraktion med växling när vi använder stående algoritmer.

Här är tre fina förklaringar på omkrets. Målet med detta är att man ska förstå vad omkrets är och kunna förklara det för en kamrat. Vi arbetade enligt en modell som kallas EPA - Ensam-Par-Alla. Det innebär att först arbetar var och en Ensam sen sätter de sig i Par och förklarar för varandra. Till sist samlas vi Alla och diskuterar. Här tränar vi många förmågor förutom faktakunskapen om omkrets. De hanterar information, analyserar, använder rätt begrepp, tolkar, värderar och kommunicera.




Efteråt gav de varandra kamratrespons på vad de skulle kunna vara tydligare på.


När vi utvärderade subtraktionen fick de skriva ned vad de tyckte var lätt och vad de tyckte var svårt. Jag samlade deras tankar och så tog vi tag i det som var svårt och tränade vidare.


Skolan hade vernissage i veckan. Vi visade upp vårt rymdtema så i klassrummet ljöd Starwarsmusik. Planeterna svävade i taket och satt på räcket, modellerna låg framme och man kunde se filmerna som barnen spelade in om hur jorden och månen kretsar kring solen.



De fina rymdtavlorna stod uppradade på bänken.


I andra klassrum kunde vi se Mona Lisa.


Bro byggd av spagetti. Den skulle vara hållbar för en viss vikt.


Återvinningskonst


Vackra tavlor

På fritidshemmets dag i tisdags var det hatt tema. Här har vi lite hattdisco.




På rasten är det många som spelar King out.


Nästa vecka ska vi börja arbeta med multiplikation. Som jag har skrivit tidigare så arbetar vi mest med förståelsen denna termin. I tema Kropp och hälsa ska vi prata om skelettet, muskler, och cirkulationsorganen hjärta (blod) och lungor. Vi kommer att fortsätta att skriva på rymdsagorna och på breven till våra brevvänner i Tottarp.


V. 21SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag

Utedag

OnsdagBad



TorsdagLäxa
Idrott


FredagBad


Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar