Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 22 maj 2015

Vecka 21

Den här veckan har vi arbetat med många olika saker. I matte har vi arbetat med multiplikation och också tittat på division eftersom division är inversen till multiplikation, dvs motsatsen. Vi har arbetat med 2:ans tabell för att förstå hur multiplikation och division fungerar. T.ex. 2+2+2=6 vi har tre gånger två 3*2=6 delar vi sen 6 i 3 delar får vi 2 i varje. På detta sett ser barnen sammanhanget.
På hundrarutan ritar de in tvåans tabell. De ser då att alla är jämna tal, det är tvåsteg och att det blir ett randigt mönster.
Här ritar de upp tvåans tabell. 
De ritar rutorna två och två. Sen skriver de under både i addition och i multiplikation.

En halvklass har haft verkstadstid i matteverkstan tillsammans med Cecilia. Då har de arbetat med volym. De har experimenterat med volym på olika sätt. I klassrummet arbetade den andra halvan med volym men lite mer teoretiskt. Nästa vecka byter vi så de som var i klassrummet är i matteverksatn.

I veckan har barnen skrivit färdigt breven till sina brevvänner i Tottarp. De är ivägskickade och vi har bokat in ett besök. Måndag den 1/6 åker vi till Tottarp skola och hälsar på dem.

Vi har fortsatt med att skriva på rymdsagorna. Nu skriver de över dem på Ipad så de kan fixa till dem och förbättra dem. Det är lättare att upptäcka om det saknas punkt och stor bokstav, om berättelsen hänger ihop, om en mening behöver ändras osv. I dag läste några upp sin saga för klassen. Både spännande och pirrigt. Bra övning att stå inför flera och läsa högt. Det gick riktigt bra.


I tema "Kropp och hälsa" har vi pratat om skelettet, musklerna, våra cirkulationsorgan, lungor, hjärta och blodomloppet. Vi såg på filmer och skrev faktatexter. På badet pratade Maria om livräddning och de fick prova hur man livräddar på en docka.

Veckans KAK handlade om jordbävningar och jordbävningen i Nepal. De börjar nu se sammanhang i de KAK vi har gjort. Vi har bl.a. pratat om vulkaner, jordbävnings och Burj Khalifa. Vulkaner och jordbävningar hänger ihop med kontinentalplattorna, Jordbävningen i Nepal i närheten av Mount Everest. Mount Everst är världens högsta berg. Mount Everest är 10,5 Burj Khalifa hög, Burj Khalifa är världens högsta byggnad. De känner igen och kan referera till och jämföra. När man kan det så minns man bättre. Kunskap är kul.

Läsläxan fungerar fint. Barnen är jätteduktiga på att prata om boken de läser. Till nästa vecka är det sista läsläxan sen tar vi ledigt från läxor.

Vi har under en längre tid undersökt månens faser. Barnen har i tur och ordning haft uppdraget att titta på månen. Det är några barn kvar som ska göra det. Nu är det ljust så länge på kvällarna så det är inte lika lätt längre. Månen går att se på dagtid periodvis. Det är helt ok att fuska och gå in på manen.nu och se i vilken fas månen står nu. Detta projekt skulle vi ha startat tidigare medan det var mörkt på kvällarna. Men nu är det som det är och alla vill få hem uppdraget.

Vi märker att barnen är trötta så här i slutet sv terminen men vi har några veckor kvar och det är mycket som ska slutföras. Därför ber vi er att försöka få barnen i säng trots att det är ljust så de orkar att arbeta. Information om skolavslutningen och nästa läsårstider finns på Vklass.

På fredag 29/5 är det Hjuldag på fritids. Det innebär att barnen får ha med sig cykel, spark eller inlines till fritids. Hjälm är ett måste. Andra skydd som knä och armbågsskydd kan vara bra också. Det börjar 14.30 och håller på till 15.45.

V. 22SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag

Utedag

OnsdagBad



TorsdagLäxa
Idrott


FredagBadHjuldag


Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar