Kul att kunna

Kul att kunna

onsdag 4 maj 2016

Vecka 18



Vi har den sista tiden jobbat med addition och i det arbete är också att förstå och kunna lösa öppna utsagor. Det är tal som 14+___=18 eller ___+6=18. Det kan också vara tal som 12+3=___+4. Här är det viktigt att förstå likamedtecknets innebörd. Vi pratar om att likamedtecknet är som en balansvåg där värdet måste vara lika mycket på bägge sidor om tecknet. En del barn har svårt att se detta då de är vana att se tal som 12+3=___ och säger då att = är det samma som "blir".  12+3 är samma som 15 men uttrycks i uppdelad form. 12+3 = 11+4 är två olika uttryck för 15. För de barn som tycker detta är svårt att se, använder vi oss av talkort och en bild på en balansvåg. De lägger upp talet med talkorten och fyller på med rätt talkort för att få balans. 

Hjälp gärna era barn med att prata om uttrycket = som "är samma som..." och att de ska utgå från det de vet och ta reda på vad de ska lägga till för att få balans. I subtraktion handlar det om hur mycket de ska ta bort för att få balans. 15-____= 12. 

Vi jobbar mycket med detta för att se på addition och subtraktion med olika strategier, förståelsen för likamedtecknets innebörd, att det som står på var sida om ett likhetstecken är olika uttryck för samma sak. Detta är också förberedande för kommande ekvationsberäkningar.


Vi är nu färdiga med bokstavsarbetet. Nu satsar vi på att träna på att skriva bokstäverna rätt och fint. Vi startade med att träna på motsolsbokstäverna (acdegoquåäö). Alla dessa skrivs motsols. Vi började med att jag skrev upp dessa bokstäver på tavlan utan att kommentera dem. Sen fick de en och en skriva ned på en miniwiteboard någon likhet dessa bokstäver har. Därefter satte de sig i små grupper och diskuterade likheter och enades om en. Till slut redovisade de för alla grupperna vad de hade kommit fram till. Här tränar de på att själv beskriva, diskutera, argumentera och enas.

Efter denna övning tittade vi på en instruktionsfilm och tränade på bokstäverna. Med allt eget tänkande, diskussion, instruktion och övning så tror jag att de blir säkrare på bokstavsformerna. 


Till sist ett härligt gäng som åker till badet. Där hade vi en riktigt kul stund.


Trevlig långhelg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar